Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ο Andy Warhol σχεδιάζει στην Amiga του.

Αυτές τις μέρες ξεκίνησε ένα νέο μάθημα στο Cοursera με θέμα τον Warhol. Ξεκίνησα να το παρακολουθώ και παράλληλα έψαχνα διάφορα στο google, σχετικά με τον καλλιτέχνη. Ετσι έπεσα πάνω σε μια φρέσκια είδηση: Ερευνητές ανακάλυψαν σε παλιές δισκέτες υπολογιστή, χαμένα έργα - πειραματισμούς του  Andy Warhol. Τα είχε δημιουργήσει για την Commodore και την προώθηση της Amiga 1000, το 1985. 
Οι νεότερες μάλλον έχετε τουλάχιστον δύο άγνωστές λέξεις στην προηγουμενη πρόταση. Για όλούς εμάς τους 30φευγα όμως, η Amiga ηταν η πρώτη μας επαφή με υπολογιστή και οι δισκέτες το πρώτο μέσο αποθήκευσης δεδομένων. Ήταν κάτι νέο και συναρπαστικό, που απ' ότι φαίνεται δεν άφησε ασυγκίνητο τον Warhol! 

 

Παρόλο που υπήρχαν βίντεο με τον καλλιτέχνη να σχεδιάζει την Debbie Harry στην Amiga του, τα σχέδια είχαν χαθεί. Ευτυχώς τα βιντεο αυτά κίνησαν την περιέργεια του Cory Arcangel και άρχισε να αναζητά τις δισκέτες. Ζήτησε τη βοήθεια του Matt Wrbican, του αρχειοφύλακα του Andy Warhol Museum, ο οποίος τον βοήθησε να τις εντοπίσει.



Τα αρχεία περιείχαν δεκάδες πρωτότυπα ψηφιακά έργα του Warhol, σκίτσα (doodles), ηλεκτρονικές εκδοχές δικών του γνωστών έργων όπως η κονσέρβα της σούπας Campbell's, καθώς και η ηλεκτρονική εκδοχή του πίνακα "Η γέννηση της Αφροδίτης", του Μποτιτσέλι .

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...